ETS vyučuje v Ugandě info o vzdělávacím projektu

19. 09. 2023

„Chtěl bych, aby ETS zahraniční misii nejen učil, ale měl i nějakou “dílnu”, kde si ji mohou studenti osahat. V tom je spojení se Spolkem pro Jižní Súdán geniální. Zájemce o misii, ale i student sociální práce, získá naprosto skvělou a nenahraditelnou zkušenost.“ Miloš Poborský

Biblické vzdělávání v uprchlickém táboře

V červenci vedl tým Spolku pro Jižní Súdán dlouho připravovanou vzdělávací konferenci pro jihosúdánské církevní pracovníky v uprchlickém táboře na severu Ugandy. Konference ovšem neprobíhala v kulturním centru nebo pronajatém sále, ale v chatrčích z vlnitého plechu a plachet. Zúčastnilo se 18 studentů. Na konci vyučování šli všichni pracovat na pole a někteří se kvůli zemědělským pracem na kurz ani nedostavili.

Biblické vyučování jihosúdánských služebníků je hlavní poslání a prioritou spolku, protože biblická vzdělanost je opravdu velmi nízká. Díky spolupráci s ETS mělo vyučování letos zase jinou úroveň. Zapojili se učitelé a studenti ETS. Vyučovali jsme ve 4 skupinách na témata: Žalmy jako modlitební kniha (Rosťa Staněk, učitel ETS a kazatel CB), Jak vést lidi ke Kristu a učit je biblické základy (Miloš Poborský, ředitel ETS), Příběhy v Bibli (Ondra Let, student ETS) a Pastorální epištoly (Lukáš Hamerník, student ETS) a Zákon a milost (Štěpán Janča, farář ČCE). Výuka probíhala anglicky, jedna skupina s překladem do místního jazyka. Na závěr jsme všem předali certifikáty a různé dary.

Celý článek čtěte v newsletteru Spolku pro Jižní Súdán.

Základní škola v Jižním Súdánu

Navštívili jsme školu v Ayii, v Jižním Súdánu. Škola nemá na učebnice ani sešity, ale nabízí denně jedno jídlo. Ve škole v Ayii se učí 14 sirotků, podporovaných spolkem (prostřednictvím Nadace Mezinárodní potřeby. Čeští křesťané takto podporují již neuvěřitelných 65 (!) jihosúdánských sirotků. Situace sirotků je zde skutečně vážná. Dětí bez rodičů a samoživitelek s malými dětmi je po občanské válce opravdu hodně. V zemi, kde nejenže neexistuje sociální systém, ale často ani státní zaměstnanci nedostávají plat, je živobytí velmi těžké.

Celý článek čtěte v newsletteru Spolku pro Jižní Súdán.

Film Ježíš

…Radost z překonaných překážek netrvala dlouho - po pár minutách se promítání přerušilo, kvůli poruše na generátoru. Následující den se nám podařilo generátor opravit a na druhý pokus se už i přes drobné výpadky promítání podařilo až do konce. Po promítání ještě následovaly velmi živé chvály, které trvaly až do brzkých ranních hodin.

Celý článek čtěte v newsletteru Spolku pro Jižní Súdán.

Střediska uzdravujícího kříže

Spolek financuje dvě zdravotní střediska (ordinace) – v Ayii a v pohraničním Nimule. Obě fungují pod názvem „ACFEE Healing Cross Clinics“, česky: Střediska uzdravujícího kříže. Pro představu: Ordinaci v Nimule tvoří dvě místnosti. Jedna slouží jako marodka a ve druhé se děje všechno ostatní: Ošetřování nemocných i skladování a výdej léků. V Ayii je kromě našeho střediska také státní “hospital”. O ten se stará lékař, který za to nedostává plat ani nemá k dispozici skoro žádné léky.

Pomozte nám pomáhat

Hledáme dárce, sponzory i účastníky další výpravy. Více informací se dozvíte v newsletteru Spolku pro Jižní Súdán.