Eva Šolcová Po prvním semestru na ETS

13. 02. 2018

Na ETS jsem začala chodit v září 2017, nyní mám za sebou první semestr. Vzhledem k tomu, že jsem před ETS studovala ještě na VUT v Brně (obor Ekonomie podniku), tak mohu dosavadní studium porovnat se studiem na jiné škole.

V prvním momentu jsem si byla trochu nejistá, jaké studium bude v takto malém počtu, ale nakonec to hodnotím kladně. Přijde mi super, že si můžeme být se spolužáky blíž a vzhledem k tomu, že máme i podobné zaměření, tak můžeme vést zajímavé diskuze.

Jako další věc, kterou hodnotím kladně je individuální přístup ke studentům. Líbí se mi, že každý znal mé jméno po dvou dnech, protože na VUT mě nikdo moc neznal ani po dvou semestrech. Jediné co mě možná trochu mrzí je, že nemáme moc studentů z vyšších ročníků, s kterými bychom mohli o studiu bavit nebo od nich čerpat materiály, případně třeba kupovat starší knihy. Studium na VUT jsem ukončila z důvodu, že mi studium připadalo jako ztráta času. Jsem ráda, že studium na ETS hodnotím přesně naopak. Vidím, že studium mi dává smysl, přijde mi, že je to konečně něco, co by mě v budoucnu mohlo bavit a zároveň naplňovat.

V knize Malý princ se říká, že správně vidíme jen srdcem, ale co je důležité, je očím neviditelné. Vím, že to má hlubší smysl, u mně se to ale docela hodí k postoji ke studiu. Titul z VUT by sice v životopise vypadal prakticky, ale nejen to studium, ale i budoucí zaměstnání by mě nebavilo a jen by mě trápilo. Viděno optikou citátu, titul by byl pro oči, ale pro srdce je studium, které mě bude bavit teď i v budoucím zaměstnání.

Dále jsem ráda, že učitelé, kteří nás učí, mají v učivu určitou praxi. Nejen že nám mohou předat jejich zkušenosti, ale také se můžeme inspirovat z jejich životů. Další věc, která se mi na ETS líbí, je že tam můžu vyjádřit svůj názor. Jasně, mohla jsem ho vyjádřit i na VUT, ale zde se lidi kolem mě zajímají o můj názor a zajímá je, jak se mám. Případně, jak jsem mohla zažít, tak pokud tu je něco, co mi přijde, že nedává smysl nebo pro mě není dost pochopitelné, není problém se ozvat a hned několik lidí je ochotných mi s tím pomoct a snaží se to vyřešit.

Co se týče množství učiva, tak si myslím, že je ho opravdu hodně. Přijde mi, že nejsem člověk, co by nějak na školu kašlal, a proto snažím dělat vše nejlépe, jak jen můžu. Pak mi ale přijde, že nedělám nic jiného, než studuji, byť vím, že o to ve škole jde. Moc nestíhám číst jiné knihy, které by mě zajímaly, ani věnovat se zálibám. I na službu ve sboru mám méně času, než bych chtěla. Vím ale, že teď se mám věnovat studiu.

Ráda bych ještě zmínila to, že na škole mě baví hlubší studium Bible a křesťanství. Vidím také smysl v tom, že to co se zde naučím, mohu využít v práci jak s nevěřícím, tak s věřícími. A krom toho, když jsem se prosila Boha, ať mi ukáže, co mám v životě dále dělat, řekl mi, že mám více studovat Bibli a pracovat s lidmi. Proto si myslím, že studium na ETS, kde řešíme jak teologii, tak práci s lidmi, je pro mě ideální volba. Přesně tak, jak se píše v Bibli: „A tak vám říkám: Proste a bude vám dáno, hledejte a naleznete, tlučte a bude vám otevřeno.“ Já jsem prosila a Bůh mi řekl, co mám dělat.

Na ETS jsem spokojená, jsem ráda za spolužáky, které mám, to co se učím, mi dává smysl a vidím v tom určitou budoucnost. Učiva je dost, ale to tak na VOŠ školách asi bývá. Zatím nevím, co budu dělat po škole. Pokud to půjde a zvládnu to, moc ráda bych tuto školu úspěšně dokončila.

Více viz fotogalerie pod článkem