Jiří Jedlička Zkušenosti z IT využívá v pastoraci

15. 03. 2022

Jirka se narodil na Šumavě, žil dlouhá léta v Praze a nakonec zakotvil v Třebíči na Vysočině. Postavil si tam dům, zasadil stromy a zplodil děti. A slouží Pánu vším co má.

Po letech v IT a Telco firmách se řízením osudu stal nejdříve sociálním pracovníkem a později se zaměřil na pastoraci. Zároveň začal pracovat s mládeží v Církvi bratrské a později i s dorostem.

V KAMu (Křesťanská akademie mladých) pracoval nejdříve v English campech, kde měl na starosti Čechy, pak několik let vedl stáž v KAMu a také pracoval jako regionální pracovník. Jirka se věnuje koučinku, mentoringu a supervizi, ale jeho životní povolání je pastorace, které se nyní věnuje naplno. Působí jako pastorační pracovník ve svém sboru a nyní i v KAMu. Jeho největší touhou je vidět mladé křesťany, kteří praktikují zdravou a dospělou víru v Krista a bojují za proměněný charakter.

Co jste studoval po ETS? Prolínala se vaše práce na English campech v KAMu se studiem?

Po ETS následovalo ještě bakalářské studium. V té době ještě existovala spolupráce s ETF UK (nyní již zase existuje, pozn. red.) a tam se mohlo ve studiu pokračovat. Takže v podstatě jsem byl na ETS do roku 2015. Studium jsem dokončoval již v KAMu, po státnicích jsem hned ten den jel trénovat US týmy na celé léto a to že mám titul mi došlo až v půlce srpna. :)

Jak se vyvíjela vaše práce v KAMu?

Moje střídání pozic v KAMu mělo různé souvislosti - potřeby v KAMu, osobní růst, neshoda s vedoucím, apod. Vzdělání mělo určitě vliv na mou poslední pozici - pastoračního pracovníka. Řekl bych, že jsem to vystudoval a pak to dozrávalo - získával jsem zkušenosti, dělal si výcviky a nakonec jsem se z pozice misionáře posunul do pastorace. Ze svého vedlejšáku jsem konečně mohl udělat hlavní úvazek.

Jaká byla vaše cesta k pastoraci?

Úplně původně jsem byl manažer v IT a TelCo. Po přestěhování do Třebíče jsem začal pracovat jako sociální pracovník a také vedoucí mládeže - doplňovalo se to. Sociální práce mě nadchla, psychologie mě zaujala, nicméně teprve po setkání s pastorací mi to všechno konečně zapadlo do sebe a já se rozhodl jít touto cestou. Přelomová asi byla konference Biblical counseling v USA, kam jsem se dostal díky doporučení Dáji Staňkové (Mgr. Dana Staňková, DiS.).

To nebyla úplně přímá cesta. Mohla existovat nějaká zkratka k tomu, kde jste teď?

Určitě ano - mohl jsem začít studovat ETS hned po gymnáziu a mít už 20 let praxe. Ale já na zkratky nevěřím a Bůh je podle mně neuznává. Všechno co jsem dělal a vše co jsem prožil mě připravovalo na tuto dráhu a já to v pastoraci mohu použít. Mám zkušenosti z byznysu, ze sociální práce, z misijní práce, z práce pro církev a to vše mohu zužitkovat a používat dál.

Jaký je dosah vaší práce? Jaké sbory nebo kraj pokrývá?

Když jsem byl regionálním pracovníkem, tak to byl kraj Vysočina a Brno - šel jsem do toho kvůli potřebě regionálních pracovníků v KAMu a také se mi narodilo třetí dítě a chtěl jsem méně cestovat. V tuto chvíli působím opět v národní službě, takže celá ČR a všechny sbory, které projeví zájem. Mám úzkou spolupráci s odbory mládeže ACSCEAV, kde cvičím lidi v základech pastorace, pomáhám konkrétním týmům mládeže od Chomutova až po Český Těšín.

Ptala se Michaela Zoubková

Bc. Jiří Jedlička, DiS.