OPEN IT! 2024 Letní biblická škola pro mládež 17+

19. 03. 2024

BOŽÍ LID VE SVĚTĚ. PATŘÍME SEM!

Termín a místo pobytu:

  • 5. – 10. srpna 2024 (pondělí až sobota)
  • Sborové prostory CB Hrádek Na Skále – Hrádek 74, Hrádek nad Olší (okres Frýdek - Místek).

Přihlašujte se prosím vyplněním Přihlašovacího formuláře na OPEN IT!.

Proč OPEN IT? A pro koho?

Pro mladé křesťany ve věku 17+ kteří chtějí týden prázdnin věnovat poznávání Bible. Chceš získat nástroje, jak samostatně pracovat s textem na studijní úrovni přiměřené Tvému věku? Odhalit, jak lépe pastoračně sloužit ostatním? Zjistit, jak vést mládež lépe? Určitě přijeď!

„Jsem křesťan a tak musím číst Bibli.“ To je výzva i očekávání, kterému někdy čelíme. Možná čteš Bibli částečně z povinnosti. To, co jsi zažil v nedělní škole nebo i ve sboru nedává odpovědi na tvé aktuální otázky? Pak je OPEN IT! pro Tebe skvělá příležitost! Nech se inspirovat, získej nástroje, jak na to – to vše v přátelském mládežnickém prostředí.

Je přece mnohem lepší „Bibli číst rád a mít ji za přirozenou součást svého duchovního života.“ To je touha nás, pořadatelů… :-)

Pořadatelé, Učitelé ETS:

Ing. Miloš Poborský (ředitel ETS)
Ondřej Svatoš (vedoucí OM CB)
——————————
David Beňa, lic. theol. (DB)
PhDr. Dalimil Staněk, Ph.D., DiS. (DS)
Mgr. Pavel Paluchník, Ph.D. (PP)
Mgr. Štěpánka Paluchníková (ŠP)

Informace o programu

Témata dopolední výuky:

  úterý středa čtvrtek pátek sobota
téma dopoledne ZÁKON EVANGELIA KNIHY MOUDROSTI APOKALYPSA SKUTKY APOŠTOLŮ
1. seminář: bibl. kniha Gen 1 k. – Stvoření světa (DB) Úvod do Jana (PP) Úvod do knihy Kazatel (DB) Úvod do knihy Zjevení (PP) Úvod do Skutků apoštolů (DB)
2. seminář: text / téma Gen 2 k. – Stvoření zahrady (DB) Christologie u Jana (ŠP) Stvoření a tvoření, které se stává modloslužbou (DS) Nové nebe, nová země: naše naděje i odpovědnost (Zj 21) (PP) Neznámý Bůh Stvořitel: evangelizace v praxi: (Sk 17) (PP)
3. seminář: aktualizace Žalm 8 - Co je člověk? (ŠP) Setkání s Kristem proměňuje (DS) Svoboda a modlářství (DS) A smrti už nebude, ani žalu, ani bolesti (ŠP) Praktická role církve ve společnosti (Sk 27-28) (DS)

Program OPEN IT! po dnech včetně časů najdete v přehledné tabulce, kterou si můžete i stáhnout.

Odpoledne 1: Sport nebo free time (120 minut)

Podle zájmu jsou dostupné tyto sporty: Fotbal, volejbal, frisbee, fotbálek, pingpong a nebo třeba deskovky dle vlastního výběru.

Odpoledne 2: Workshopy (90 minut)

Workshopy jsou příležitostí pro studenty, aby si sami prakticky zkusili pracovat s textem nebo pastoračními tématy z dopolední výuky. Velikost skupin omezíme na cca 15 účastníků. V případě většího zájmu o workshop Pastorace a poradenství budou zájemci na místě rozděleni do dvou skupin.

Starozákonní biblický workshop (David Beňa)

Chcete si vyzkoušet práci se starozákonními texty a přípravu biblického programu?
V tomto workshopu si vyzkoušíme praktické kroky při využití běžně dostupných pomůcek. Budeme postupně pracovat s vybraným textem, procvičíme si principy výkladu a prezentace poselství.

Novozákonní biblický workshop (Pavel Paluchník)

Chcete si vyzkoušet práci se novozákonními texty a přípravu biblického programu?
V tomto workshopu si vyzkoušíme praktické kroky při využití běžně dostupných pomůcek. Budeme postupně pracovat s vybraným textem, procvičíme si principy výkladu a prezentace poselství.

Pastorace, poradenství (Dalimil Staněk, Štěpánka Paluchníková)

Účastníci workshopu si osvojí základní nástroje užitečné pro vedení pastoračních rozhovorů a získají podněty, jak se v této oblasti dále rozvíjet.

Radši si dám volno! :-)

Sport, případně i Workshopy jsou dobrovolné. Můžete si s někým popovídat, nebo jít třeba na modlitební procházku.

Večerní program

Chvály, svědectví zajímavých hostů a samozřejmě oblíbené večerní diskusní skupinky.

Ubytování

Ubytování je ve vícelůžkových pokojích na posteli. Po obsazení postelí kapacitu letní školy rozšiřujeme o molitanové matrace včetně lůžkovin a to až do naplnění maximální ubytovací kapacity. Při rozdělení účastníků do pokojů vycházíme z dostupné skladby pokojů a pohlaví účastníků. Pokud to jde, účastníky ze stejného sboru, města a pohlaví ubytujeme spolu. Případné změny oproti připravenému rozpisu ubytování je možné dohodnout na místě.

Stravování

Bude stejně skvělé jako v předchozích letech! Letos navíc chystáme odpolední svačinu a druhou večeři nejen pro ty, kdo už snědli… i mámu a tátu ;-))

Příjezd a odjezd

Příjezd je ideálně v pondělí cca v 13 – 15:30 hod. V informacích před odjezdem dostanete informaci o tom, od kterých vlaků zajistíme odvoz zavazadel. Od 16 hod bude seznamovací hra. Příjezd v jinou hodinu prosím napište organizátorům do přihlašovacího formuláře, nebo později emailem, kontakt je níže.

Organizovaný odjezd s odvozem zavazadel k vlakům bude po obědě. Informace o které vlaky se bude jednat také bude v informacích před odjezdem tak, abyste si mohli předem koupit lístky.

Pomoc účastníků OPEN IT!

Chvály

Ve zpětné vazbě z loňska se objevilo přání účastníků zapojit se do chval. Připravenou kapelu ze studentů ETS na místě rádi doplníme motivovanými účastníky OPEN IT! Vítané jsou určitě klávesy, zpěvačka a zvukař.
Pozor: Zájem zapojit se do chval nebo zvučení napište prosím předem do přihlašovacího formuláře. Kapela vás bude kontaktovat kvůli playlistu a dalším věcem. Domluva až na místě není možná.

Brigáda

Bude nejspíš ve čtvrtek. Půjde asi o 2 hod práce pro sbor CB Hrádek (práce v lese, úklid, natírání a pod.). Viz přihláška.

Pomoc v kuchyni

Abychom zajistili hladce fungující stravování, vzhledem k rostoucímu počtu účastníků bude možná potřeba pomoc s vařením a určitě s mytím nádobí. Na místě budeme organizovat služby.

Co s sebou?

Hrádek leží na krásném místě Beskyd, sborové prostory poskytují kvalitní zázemí pro pořádání školy. S sebou:

  • bible, tužku a papíry na poznámky
  • vybavení na sport a na výlet. Ve středu odpoledne se vydáme na delší pěší výlet na Velký Stožek
  • oblečení na případnou brigádu v lese (podle domluvy s místním sborem)
  • pingpongovou pálku, míčky (zvláště oblíbené obíhačky si určitě nebudete chtít nechat ujít!)
  • deskovky
  • chuť navazovat nová přátelství, objevovat skryté poklady a dobrou náladu!

Přihlášky

Přihlašujte se prosím vyplněním Přihlašovacího formuláře na OPEN IT.

Účastnický poplatek:

  • 4 300 Kč bez ohledu na typ ubytování.

Cena zahrnuje ubytování, jídlo na celý pobyt a veškeré studijní materiály.

Slevy:

  • Sleva 300 Kč pro členy Dorostové unie CB a Royal Rangers
  • Sleva 300 Kč pro každého člena tří a vícečlenné skupiny. Podmínka - všichni členové skupiny musí být uvedeni ve všech individuálních přihláškách
  • Slevy nelze kombinovat

Přihláška se stává pro ETS závaznou až dnem připsání platby na náš účet, nikoliv datem odeslání formuláře. Pořadí přihlášených je dáno daty došlých plateb. Přihlášky přijímáme pouze do naplnění kapacity objektu, proto platbu neodkládejte.

Platební údaje

Účastnický poplatek prosím uhraďte na účet ETS: 2800129338 / 2010
Variabilní symbol: datum narození ve tvaru RRRRMMDD

Storno podmínky

Do 30. června je možné se odhlásit. Účastnický poplatek bude vrácen v plné výši. Od 1. července již není možné se odhlásit. Je možné poslat za sebe náhradníka. Odhlašovaný změnu oznámí emailem, náhradník vyplní přihlašovací formulář a do poznámky uvede, za koho se přihlašuje.

Kdo OPEN IT! pořádá, kontakt:

OPEN IT! pořádá Evangelikální teologický seminář a Odbor mládeže CB.
Hlavními organizátory jsou Miloš Poborský (ETS) a Ondřej Svatoš (OM CB).

V případě jakýchkoliv dotazů, příp. změn v přihláškách kontaktujte pořadatele:
Miloš Poborský (přihlášky, ETS): milos.poborsky@etspraha.cz , tel: 724 435 303
Ondřej Svatoš (OM CB): o.svatos@gmail.com , tel: 731 611 973

OPEN IT! podporují také Dorostová unie CB a Royal Rangers.

Propagační materiály:

Níže bude brzy fotogalerie, kde si budete moct stáhnout propagační materiály na svůj Instagram, Facebook, nebo dokonce dálnopis, fax a email! :-)

Fotogalerie

Více viz fotogalerie pod článkem