Visible Music Weekendy Ohlédnutí účastníků víkendu

2019-09-27

Témata čtyř víkendů

Matt Coss: Základy hraní v kapele 19. – 21. července 2019

Ken Steorts: Skládání písní, hraní v kapele 15. – 17. listopadu 2019

Felis Mumbaya: Nahrávání ve studiu 7. – 9. února 2020

Matt Coss: Záznam vystoupení naživo 29. – 31. května 2020

Hodnocení účastníků

Petr Šedivý

Foto autora Na víkendy mě přivedla touha vykročit z našeho církevního rybníčku a potkat lidi, kteří dělají chvály jinak, a možná i líp než já, a něco nového se naučit. Někdy si nevím rady, jak vést hudební skupinu a co vlastně máme dělat. Mohl jsem se zeptat někoho, kdo to dělá. Překvapilo mě, že se to dokonce učí. Bylo to super, ti lidé rozhodně vědí, co dělají.

Překvapil mě seminář o psaní písniček. Měl jsem z toho strach, ale zkusil jsem to a byla to inspirativní zkušenost. Rozhodl jsem se, že chci začít vytvářet prostor k tomu, aby lidé ve chvále mohli uplatnit svou kreativitu. Přistupovat ke chvále svobodněji. Jsem moc rád, že jsem tu byl.

Michal Petras

Foto autora Chtěl jsem se potkat se zkušenějšími učiteli křesťany v bezpečném prostředí, kde bychom měli společenství, mluvili o hudbě, chvalách, o tom, jak hrát Člověk tak nějak ví, co mu jde a co nejde. Vidím, že potřebujeme zlepšit komunikaci mezi sebou v kapele. Mattovo vyučování o uvádění do vztahu s Bohem a vyjadřování lásky bylo inspirativní. Nově a víc rozumím tomu, jaký s námi má Bůh záměr.

Spojení českého a amerického týmu vytvořilo bezpečné prostředí, vedoucí citlivě reagovali na naši úroveň a potřeby. Vznikla dobrá parta, přestože úroveň znalostí, přístupů ke chvále i hráčských dovedností byla hodně rozdílná. Víkend mě povzbudil k učení. Chci se zlepšit ve hře na nástroj i ve zpěvu.

Vážím si i toho, že je to zaštítěno právě ETS. Vidím tu jasný, snad až prorocký směr do budoucna. Česká církev chce mít dobré chvály a učit se společně přicházet k Bohu.

Marta Hrabcová

Foto autora Chvály jsou důležitá součást mého života a služby. Ráda využívám různé příležitosti a tady jsem viděla, že se půjde víc do hloubky.

Bylo skvělé být s lidmi, kteří mají s chválou mnohem větší zkušenosti, ale i hodně životní moudrosti. Na víkendu bylo dost prostoru zkusit si něco nového a získat zpětnou vazbu od lektorů. Došlo mi, jak důležité je mít dobré vztahy s ostatními hudebníky v kapele. Není to jen o té hudbě, ale i o tom, jaké máme vztahy mezi sebou. Když se známe a máme se rádi, pomůže to i hudební stránce naší služby. Snáze si pak řekneme, co se od koho očekává, snáze se dohodneme.

Získala jsem tu chuť zkoušet nové věci, nebát se toho a být otevřená i něčemu, na co třeba zrovna nejsem zvyklá. Byl to příjemně strávený čas spolu. Kdokoliv na jakékoliv úrovni se tu naučí něco nového a získá nové podněty pro službu.

Tomáš Morávka

Foto autora Přišel jsem, protože sloužím hudbou ve sboru a cítím potřebu se zlepšit ve hře na nástroj. Oceňuji, že jsem si zkusil složit svoji vlastní melodii, svoji vlastní písničku. To pro mě bylo úplně nové. Něco z hudební teorie jsem si oprášil, a k tomu se dozvěděl mnoho nového. Díky tomu budu moct např. lépe transponovat písničky do jiných tónin.

To, co jsem se naučil, určitě ve službě využiji. Víkendy doporučuji, Každý se tu určitě posune dál, ať už v teoretických, nebo praktických dovednostech a znalostech.

Victoria Johannsonová

Foto autora Zaujal mě druhý víkend, kde vyučoval Ken Stoerts, prezident školy Visible Music College v Tennessee. Zaměřili jsme se na psaní písní, od prvního zárodku v jediné větě, přes hudební složku, po provedení při zkoušce kapely.

Uvědomila jsem si, že hudba je živelná a tvůrčí. Rozradostní srdce a povznese duši. Píseň jsem tady nedokončila, ale budu to dál zkoušet. Tvůrčí proces mi přinesl radost, frustraci i smutek. Cítím, že se to ve mně ještě musí vyvíjet a zrát.

Tým VMC mě natolik zaujal, že jsem se rozhodla, že bych v Memphisu v budoucnu ráda hudbu studovala.

Jakub Slabý

Foto autora Dokázal jsem složit refrén a k němu hudbu. To je skvělé, protože nejsem žádný textař a málokdy se mi podaří něco dokončit. Jsem hodně povzbuzený. Většinou se učím sám a tady jsem uvítal vysokou úroveň seminářů a velmi dobře připravené lektory. Velice mě bavila spolupráce v kapele, která na kurzu vznikla.

V církvi jsem zapojen vícero způsoby, proto některým přesahům ve službě rozumím. Nová pro mě byla myšlenka, že ten kdo skládá texty chval, je vlastně teolog. A tak nějak mi víc začalo záležet na obsahu textů písní.

Nahrávání ve studiu

Foto autora Víkend vedl spolu s českým týmem mistr zvuku Felis Mumbaya, vyučující Visible Music College (VMC, Memphis, USA).

Všichni účastníci, ať už jako kapely, nebo jako sóloví muzikanti a zpěváci, měli příležitost projít procesem záznamu písně, zvukovou korekcí zvukových stop, mixáží a výsledným střihem své písně.

Za tím účelem jsme na ETS vytvořili dvě samostatně pracující nahrávací studia a rozdělili se do čtyř pracovních skupin. Dvě skupiny nahrávaly a stříhaly a dvě měly hudební teorii, pak se pracovní skupiny vystřídaly. Výsledek práce si můžete poslechnout:

Ukázka dvou nahrávek, pořízených na 3. víkendu:

Více viz fotogalerie pod článkem